Jelenleg itt van: Újszentmargita > Események > Isten háza mindenkit hív!

Isten háza mindenkit hív!
2011. január 23.

"Ó mily félelemmel tiszteljük ezt a helyet!
Ez az Isten háza és kapuja a mennynek."
(Ter 28,17)


Talán lehetne ez a cím a mottója a vasárnapi ünnepi szentmisének is, melyet az újszentmargitai templom megújulásának alkalmából Bosák Nándor püspök úr celebrált.

Az újszentmargitai templom, megújult szép külsejével, valóban messziről hívja, várja az oda érkezőket, aminek, ezen a szép napos vasárnapon, valóban sokan eleget is tettek. Tiszacsegéről, Egyekről, Polgárról is érkeztek zarándokok, hogy együtt ünnepeljünk.

A templomnak, sokáig elhanyagolt volt a külseje, de hála a frissiben odahelyezett Papp László plébános atya áldozatos és kitartó munkájának, most régi fényében tündököl.

A templom ugyanis, nemcsak egy épület, hanem egy jelkép is. Égbe nyúló tornyával, rámutat arra, hogy hol keressük az igaz értékeket. A templomra fel kell nézni. Tiszteletet, tekintélyt parancsol. Ugyanakkor, jelképezi a közösség hitvallását, meggyőződését, méri a közösség összetartó erejét. A templom, Isten háza, nemcsak a hívőké, hanem mindazoké is akik útmutatásra vágynak, akik kapaszkodót keresnek az élet forgatagában, vagy egyszerűen csak meg akarnak piheni egy két röpke pillanatra. Ez a ház tehát mindannyiunk háza!

A püspök atya erre irányította figyelmünket homíliájában és az áldásával kísért szentmise után, a tiszacsegei Cantare kórus adott ünnepi hangversenyt. A hangversenyt egy állófogadás követett, melyre mindenki hivatalos volt, ahol kötetlenül lehetett beszélgetni a bőséges és finom falatozás közepette.

Ha egy templom ápolt, gondozott, ott az ott lakók lelkében is béke, szeretet és tisztaság uralkodik. Ez a templom, a falu szívében helyezkedik el. És mindnyájan tudjuk, hogy ami a szívünk közepében van, az nagyon kedves nekünk. Arra vigyázunk, ápoljuk, óvjuk. Erre láthattunk szép példát Újszentmargitán, az emberek összefogása nyomán.

Rapcsák Judit (Polgár)

[ képek ]

projekt támogatás

© 2010–2015. Egyeki Római Katolikus Plébánia - Minden jog fenntartva. Készítette: www.it.stoni.hu
Valid XHTML page