Jelenleg itt van: Egyek > Események

Ki szeret tanulni? – Veni Sancte Egyeken
2016. szeptember 4.

Az új óvodai és iskolai év munkájához a Szentlélek kegyelmeit egyházmegyénk főpásztorával együtt kértük Egyeken, szeptember 4-én.

Kinevezése óta hivatalosan először látogatott Egyekre Püspök Úr, hogy a tanévet megnyitó Veni Sancte szentmisén együtt imádkozzunk és találkozzon óvodásokkal, iskolásokkal, pedagógusokkal és az egyházközség jelenlévő tagjaival. Szincsák Ferenc világi elnök úr köszöntő szavai után a Szentlelket hívó imádsággal kezdődő szentmisében, püspök úr homíliájában közvetlen hangon szólt kicsikhez és nagyokhoz egyaránt. „Ki szeret tanulni?” – hangzott el a kérdés. Nem sok kéz emelkedett a levegőbe. „És olvasni ki szeret?”- folytatta. Erre már többen jelentkeztek. Egy gyermek egyszer azt mondta – idézte fel a főpásztor, hogy neki nincs kedve tanulni. Mire szellemesen a következő választ kapta: Szerinted édesanyádnak mindig van kedve elkészíteni az uzsonnádat, reggelit készíteni neked, ebédet főzni? Ő megteszi akkor is, ha nincs kedve. Ha neked nincs kedved tanulni, akkor tanulj kedv nélkül.

Mert a Szentlélek sem úgy segít, hogy ötös dolgozatot ír helyettük, ha nem tanultunk, vagy megtanulja helyettünk azt, amit mi nem. De akkor hogyan segít? – kérdezte Püspök atya. Úgy, hogy indító kegyelmeivel, sugallataival vezet bennünket. Átsegít azokon a nehézségeken, amikor elpárolog a kedv, elszürkül az életünk, amikor alábbhagy a lelkesedés. Azért imádkozunk most, hogy ebben az új tanévben is ott álljon mellettünk, vezessen és tanítson meg arra, hogyan tudunk Istennek tetsző, hűséges keresztény életet élni. Idézte az éppen ma szenté avatott Kalkuttai Teréz anyát. Ő mondta gyakran: „Isten nem nagy dolgokat vár el tőlünk, hanem azt, hogy a kis dolgokat tegyük nagy szeretettel.”

A szentmise befejező áldása előtt felidézte, hogy egri segédpüspöki kinevezését követően már járt a Szent József Plébánián, ahol az akkor újonnan elkészült lourdes-i barlangot áldotta meg. Azt kívánta számunkra, hogy töretlen lelkesedéssel építsük az Egyházat, és ebben kiemelt szerepe van az egyeki oktatási intézménynek, amely idén már a negyedik tanévét kezdheti katolikus óvoda és iskolaként.

A szentmisén jelen volt településünk polgármestere, Dr. Miluczky Attila, Kirilla Pál igazgató úr, Bódi István igazgató helyettes úr, az óvoda és iskola dolgozói, diákjai, szüleikkel együtt. Hálás szívvel köszönjük Palánki Ferenc püspök úrnak, hogy ellátogatott egyházközségünkbe és apostolutódként erősített bennünket jelenlétével, imádságával és bátorító szavaival. Életét bőségesen áldja meg az Úr!

[ képek ]

projekt támogatás

© 2010–2015. Egyeki Római Katolikus Plébánia - Minden jog fenntartva. Készítette: www.it.stoni.hu
Valid XHTML page