Jelenleg itt van: Egyek > Események

Bérmálás
2016. május 15.

A bérmálás Pünkösdkor volt...

Zendültek a harangok, -2016. május 15-én, Pünkösd vasárnapi ünnepén- szentmisére hívtak. Ezen a napon érzések egyesültek a templomunk falain belül, szentségek áradata hatotta át a hívek lelkét. Keresztség, melyben 1 felnőtt társunk részesült, s a keresztelési szertartásán tanúi lehettünk kereszténnyé válásának. Bérmálás szentsége, amit 14-en kaphattunk meg. Voltak köztünk, akik elsőként járultak az oltári szentséghez, valamint a Szentlélek eljövetelének méltó ünneplésére hívek sokasága sorakozott az eukarisztia csodájához.

Az esemény magasztos hangulatát Bosák Nándor főtisztelendő püspök atya őszinte, tiszta szavai és cselekedetei emelték. Püspök atya köszöntésében mindenkihez szóltam:

Kedves Főtisztelendő Püspök atya!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm ünnepünkön az egyházközségünk, a hívek és a bérmálkozók nevében.

Testben, lélekben, várakozással telve készültünk erre a mai alkalomra. Jézus Krisztushoz egyre közelebb kerülve igyekeztünk elsajátítani az Ő tanításait. Köszönettel tartozunk Laci atyának, akitől folyamatos, pozitív megerősítést kaptunk. A felnőtt keresztény élet mellett tudatos a döntésünk. Bízunk abban, hogy Isten hűséges tanúi leszünk, s életünket a keresztény erkölcs és életforma szerint alakítjuk.

Püspök atyának köszönjük, hogy ezen az örömteli napon a bérmálás szentségében részesít minket, ezzel életünk felejthetetlen pillanatát ajándékozva. Kérjük Püspök atyát, imáiban fohászkodjon értünk, hogy életünk során Krisztus hűséges tanúi lehessünk.

Útravalóul Teréz anya szavait nyújtom: “Ossz szeretetet, bárhová mész: Legfőképpen a saját házadban… ügyelj rá, hogy mindenki jobb érzésekkel és boldogabban távozzék tőled, mint ahogyan jött. Légy Isten jóságának élő kifejeződése; jóság ragyogjon a szemeidben, a mosolyodban, meleg, üdvözlő szavaidban.” Kívánom mindannyiunknak, hogy Isten segítsen utunkon. Püspök atyának a továbbiakban is jó erőt és egészséget, szép nyugdíjas éveket kívánunk.

Isten hozta templomunkban!”

Hosszú volt az út idáig, de megérte. Papp László plébánosunk segítségével jutottunk el a megismerésen át a felismerésig. A készületek, a gyónás bensőséges, mélyreható pillanatai, a megkönnyebbülést adó bűnbocsánat szentsége a megtisztulást, és lelki egyensúlyunk állapotát idézte elő. Egy héttel a bérmálást megelőzően tízen vehettük magunkhoz –első áldozóként- Jézus Krisztus testét és vérét a kenyér és a bor színe alatt. A bérmálkozás során pedig ígéretünkkel pecsételtük meg a keresztény felnőtt élet vállalását.

Jó annak, aki hisz, s aki ismeri a Biblia sorait, hiszen a mindennapi életben útmutatót ad érzéseinkhez, cselekedeteinkhez, embertársainkhoz, Istenhez. A hit megtanít arra, hogyan élheted vétkes gondolatok, bántó szavak és bűnös tettek nélkül szépen, csendben az e földi életed. Mindig bocsáss meg az ellened vétkezőknek! Ismerd fel Isten neked szánt küldetését, légy hasznos tagja a társadalomnak, végezd becsülettel munkádat, tiszteld embertársaidat, szeresd családodat, hogy minden pillanatban szeretet és boldogságot sugározhass!

Az Úr Jézus példája szerint élni nem könnyű, de boldogító élet.

Kezdetben figyeljünk tudatosan Isten sugallatára, majd ösztönösen is sajátunk lesz e képesség!

S, hogy hogyan segíthet álmában az ember a valóságban halál közelben lévő édesanyján?... Néhány évvel ezelőtt történt: valaki felébresztett, én álmomban hívtam testvéremet, hogy anyu nagyon beteg, menjünk! Azóta előttem van az álmom: mint a filmbéli lassított felvételben, - mely valójában egy másodperc alatt lezajlik-siettünk a szülői házhoz. Éjszakai utcai fény, a gyerekkorom házába megyünk, hogy segítsünk. –itt vége a filmnek. Másnap apu jött hozzánk, halkan súgta, hogy mi történt az éjszaka… s akkor minden bevillant, és sírtam. - Semmi gond, már jól van! - mondta.

S, hogy hogyan történhetett mindez, csakis a Szentlélek erejével!

Pappné Fekete Mónika

[ képek ]

projekt támogatás

© 2010–2015. Egyeki Római Katolikus Plébánia - Minden jog fenntartva. Készítette: www.it.stoni.hu
Valid XHTML page